Tłuszczowa dieta Atkinsa

Dieta oparta na spożywaniu dużych ilości tłuszczów budzi szczere kontrowersje. Tłuszczowa dieta Atkinsa, amerykańskiego kardiologa, opiera się na prostym i zadziwiającym założeniu, że aby pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej z organizmu, należy jeść tłuszcz. Tajemnica tego sposobu odchudzania, polega na przestawieniu organizmu człowieka ze spalania węglowodanów na spalanie tłuszczów. Możliwe jest to dzięki znacznemu ograniczeniu dostarczania węglowodanów z posiłkiem. Zalecane produkty pokarmowe są smaczne i lubiane przez większość ludzi, dlatego dieta niskowęglowodanowa cieszy się ogromnym powodzeniem. Dopuszczalne pokarmy to obfitujące w tłuszcz mięsa, pasztety, boczek, jajecznica z kiełbasą, klopsiki, sosy śmietanowe, masło majonez. Węglowodany podawane są w niewielkiej ilości, w postaci zielonych warzyw liściastych jak sałata, brukselka i brokuły. Należy unikać przede wszystkim cukru i warzyw bogatoskrobiowych np. ziemniaków oraz pieczywa. Celem początkowej fazy jest stopniowe wyeliminowanie napadów głodu, co ogranicza apetyt i powoduje gwałtowne chudnięcie. Kolejne etapy polegają na stopniowym wprowadzaniu niewielkich dawek węglowodanów i utrzymaniu redukcji tkanki tłuszczowej. Zaletą tej diety jest szybki efekt i regulacja poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie istotne dla pacjentów z cukrzycą.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply